اگر برای واژه «تلفیق» جستجوی کوچکی در اینترنت داشته باشید، خواهید دید که تعداد بسیاری از لینک ها مربوط به اظهارات اعضای “کمیسیون تلفیق لایحه بودجه” در مجلس هستند!
کاری به وظیفه این کمیسیون نداریم! موضوع اصلی ما، کاربرد همین واژه تلفیق است. «تلفیق» در لغت به معنای «به هم پیوند دادن» و مترادف با واژه «ترکیب» می باشد.
کمیسیون تلفیق هم دراصل، ترکیبی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات با اعضای کمیسیون تخصصی مجلس است. بنابراین در نامگذاری آن، از واژه تلفیق استفاده شده است!
ما در حسابداری هم یک «صورت حساب تلفیقی» داريم.
شما میدانید که این صورت، ترکیبی از چه صورت حساب هایی است؟
از اهمیت، کاربرد و دیگر حواشی آن مطلع هستید؟
برای رسیدن به پاسخ، با این مقاله ما را همراهی بفرمایید.
تعریف صورت سود و زیان تلفیقی
ابتدا لازم است بدانید که، این صورت حساب معمولا برای شرکتهای هلدینگ و مادراستفاده میشود. درمجموع، گزارشات مالی ازادغام گزارش مالی یک شرکت مادر و شرکتهای فعال زیر نظر آن، با نام صورت تلفیقی شناخته می شوند.
به بیان دیگر صورت سود و زیان تلفیقی، از ترکیب و تلفیق گزارشات مالی شرکت های اصلی و فرعی تشکیل میشود.
از آنجا که یک شرکت مادر با زیرمجموعه های خود در حال انجام فعالیت است، درواقع تهیه گزارشی که وضعیت آن ها را در کسب و کار به صورت کلی بیان کند، صورت سود و زیان تلفیقی نام میگیرد.
شرایط لازم برای تهیه صورت تلفیقی
در این قسمت دانستن دو نکته ضروری است.
- اولین مورد که در تهیه صورت سود و زیان تلفیقی مورد توجه می باشد، امکان کنترل شرکت مادر بر واحدهای تجاری فرعی است.
مثلا اگر شما یک شرکت سهامداری عمده داشته باشید که چند شرکت زیرمجموعه دارد، طبق استاندارد شماره ١٨ حسابداری، باید در شرکتهای زیر مجموعه دارای بیشتر از ۵۰ درصد سهام باشید تا امکان کنترل بیشتری بر واحدهای تابعه را بیابید. در این صورت شما به عنوان شرکت مادر، موظف به ارائه صورت سود و زیان تلفیقی هستید و سود و زیان شرکتهای فرعی باید در صورت مالی شما نیز منعکس شود.
برای این منظور، اطلاعات مالی جمع و تفریق می شوند و اطلاعات شرکت های زیر مجموعه در صورتهای مالی و صورت حساب سود و زیان شرکت هلدینگ درج خواهند شد. درواقع صورت سود و زیان شما با صورت حساب سود و زیان شرکتهای تابعه ترکیب می شود.
آما! درصورتی که مالکیت شما زیر ۵٠درصد باشد، الزامی به ارائه صورت مالی تلفیقی نمی باشد. - شرط دوم و بسیار مهم دیگر برای تنظیم صورت مالی تلفیقی، تهیه آن در یک بازه زمانی مشخص است. یعنی همه شرکتهای زیرمجموعه و فرعی باید گزارشات مالی شان را در یک دوره مالی ارائه دهند تا محاسبات به درستی انجام شود.
طرز تهیه گزارش سود و زیان تلفیقی
پیش از این گفتیم که، صورت سود و زیان تلفیقی توسط صاحب مجموعه یا شرکت هلدینگ که دارای یک یا چند شرکت زیر مجموعه می باشد، تهیه می شود. به طور کلی در تجارت، یکی از امور متداول این است که یک شرکت بزرگ برای تکمیل فرایند توسعه و کسب و کار خود، شرکتهای کوچکتری را خریداری میکند.
این شرکتهای کوچکترضمن فعالیت های مستقل می توانند، برای شرکت مادر یا هلدینگ هم سودآور باشند.
ابتدا تیم حسابداری شرکت های فرعی یا زیرمجموعه باید صورتهای مالی خود از جمله، صورت سود و زیان جاری و انباشته، ترازنامه، صورت جریان وجوه نقد و غیره را تهیه کنند. بعد از ارائه آن ها به شرکت مادر، گام بعدی آغاز می شود!
در این مرحله تیم حسابداری شرکت مادر، برای تهیه صورتهای سود و زیان تلفیقی از نرم افزارهای موجود در این زمینه، کمک می گیرند. این نرمافزارهای تلفیق مالی، به صورت جداگانه ارقام مالی را از هر شرکت تابعه دریافت و با ترکیب آن ها، یک گزارش کلی با نام گزارش صورت مالی تلفیقی ارائه می دهند.
نکته مهم در تهیه صورت سود و زیان تلفیقی
در تهیه صورت سود و زیان تلفیقی درآمدها و هزینههای ناشی از معاملات بین شرکت های مجموعه حذف می شوند. اما چرا؟!
به این دلیل که این هزینه ها و درآمدها انتقال دارایی از یک شرکت به شرکت دیگر را بیان می کنند و از نگاه صورت تلفیقی، خالص داراییهای مجموعه را تغییر نخواهند داد.
چند نمونه از اقلام حذف شده برای تهیه صورت سود و زیان تلفیقی
- فروش و بهای تمام شده کالای فروش رفته ناشی از معاملات بین شرکتهای مجموعه
- درآمد بهره و وام های داده شده(اعطایی) به شرکت های مجموعه
- هزینه بهره و وام های دریافتی از شرکت های مجموعه
- هر گونه درآمد یا هزینه دریافتنی و پرداختنی ( مثل اجاره) شرکتهای مجموعه
اهمیت تهیه صورت سود و زیان تلفیقی
از آنجا که هر شرکت زیرمجموعه، همواره گزارشات مالی مستقل برای خودش تهیه می کند، به نظر می آید تهیه صورتهای مالی تلفیقی یک کار بیهوده باشد! اما واقعیت چیست؟!
طبق قوانین حسابداری عمومی پذیرفته شده (GAAP)، شرکتهای هلدینگ، باید صورتهای مالی تلفیقی را ارائه دهند تا در مورد رفاه مالی شرکت مادر و شرکت های تابعه گزارش داده باشند.
تجزیه و تحلیل صورت مالی تلفیقی نشان می دهد که، این گزارش مزایای بسیاری برای تحلیل گران مالی، سرمایه گذاران و دیگر افرادی که ممکن است بخواهند سلامت شرکت هلدینگ را ارزیابی کنند، به همراه دارد.
بنابراین میتوان گفت تهیه و بررسی صورت تلفیقی امری ضروری است.
مزایای تنظیم و بررسی صورت حساب سود و زیان تلفیقی
تا اینجا متوجه شدید، تهیه صورت تلفیقی مثل دیگر گزارشات و صورتهای مالی، یکی از کارهای مهم در حسابداری است. و حالا خوب است بدانید که، یکی از گزارشات مالی مهم در شرکت هایی که سهام شان را برای عرضه در بورس قرار داده اند نیز، همین صورت سود و زیان تلفیقی است.
پیش از این به طور مختصر اشاره کردیم، که تهیه صورت تلفیقی دارای مزایای بسیاری برای صاحبان شرکتهای هلدینگ می باشد. در این قسمت برخی از مزایای صورت سود و زیان تلفیقی را ذکر خواهیم کرد:
- بررسی اجمالی و در عین حال کامل وضعیت شرکت
صورت حساب سود و زیان تلفیقی به تحلیلگران مالی، صاحبان مشاغل، سرمایه گذاران، سهامداران و سایر علاقهمندان، این امکان می دهد تا یک نمای اجمالی و در عین حال کامل از وضعیت مالی شرکت هلدینگ و شرکت های زیر مجموعه آن را داشته باشند. با یک نگاه به این صورت های مالی، می توان سلامت کلی کسب و کار و چگونگی تاثیر هر شرکت فرعی بر شرکت مادر را مشاهده کرد. - کاهش کاغذ بازی!
با استفاده از صورت تلفیقی یک مجموعه، به میزان کمتری درگیر کاغذبازی می شود.
مثلاً اگر یک شرکت مادر ۹ شرکت زیرمجموعه داشته باشد، چیزی حدود ۴۰ گزارش مالی مستقل برای بررسی نیاز دارد. یعنی چهار صورت مالی اساسی برای هر شرکت فرعی به علاوه شرکت هلدینگ.
در این شرایط علاوه بر این که پیگیری سوابق دشوار می شود، کار برای دستیابی به یک دید جامع از عملکرد کسب و کار هم مشکل خواهد شد.
اما در اینجا، صورت های مالی تلفیقی گزارش ها را فقط به چهار گزارش تلفیقی کاهش خواهند داد.
در واقع صورتهای مالی این امکان را فراهم می کنند که، مدارک کمتری برای بررسی وجود داشته باشد، کاغذبازی صورت نگیرد و برای ارزیابی سلامت مالی یک شرکت مادر، انرژی و زمان کمتری صرف شود. - آسان سازی فرآیند حسابداری و حسابرسی
با کاهش کاغذبازی و کم شدن تعداد گزارش های مالی، کار برای تیم حسابداری و حسابرسی هم ساده تر خواهد شد. تیم حسابداری و حسابرسی برای بررسی سود و زیان کلی مجموعه، از نرم افزارهای مربوطه در تهیه صورت سود و زیان تلفیقی کمک گرفته و با این حساب به انرژی و زمان کمتری نیاز خواهد داشت. - کمک به برنامه ریزی و اخذ تصمیم های اقتصادی بهتر
تصمیم گیری برای شرکتهای هلدینگ با چند زیرمجموعه، کاری مشکل است. یکی از گزارشات مالی مهم که این مسئله را آسان می کند، صورت سود و زیان تلفیقی است.
به طور مثال، در صورتی که این گزارشات نشان دهنده وضعیت نامناسب و زیان ده برای یک شرکت مادر و زیر مجموعه های تابعه آن باشند، مدیران و سهامداران عمده می توانند برای تغییر روند کسب و کار خود سیاست ها و تصمیمات بهتری اتخاذ کنند. - جمع آوری اطلاعات درباره شرایط جریان نقدینگی
یکی دیگر از مزایای مهم بررسی صورت تلفیقی، بیان وضعیت جریان نقدینگی در یک مجموعه می باشد. از آنجا که جریان نقدینگی در توسعه و تقویت کسب و کار نقش مهمی دارد، اطلاع از وضعیت آن ضروری است.
سخن پایانی
در این مقاله به شرح صورت سود و زیان تلفیقی پرداختیم. از شرایط و اهمیت آن صحبت کردیم و در نهایت، مزایای تهیه و بررسی این صورت حساب مالی را بیان نمودیم.
راستی شما یک شرکت هلدینگ هستید یا یک شرکت تابعه ؟!
تا به حال از صورت سود و زیان تلفیقی استفاده کرده اید؟
اگر در این زمینه ها با مسئله ای روبه رو هستید، مشاوران حرفه ای سیپا مشاور مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالات شما هستند.
اگر به مشکل در مسائل مالی و حسابداری برخودر کردید به راحتی میتوانید از مشاوره مالی سیپا مشاورا استفاده کنید و خدمات حسابداری خود را به بهترین نحو اجرا کنید. کافیست با ما تماس بگیرید!