نکات کدینگ هزینه‌های عملیاتی در حسابداری

کدینگ هزینه‌های عملیاتی

کدینگ حسابداری از موضوعاتی است که اهمیت خود را در کسب‌وکارهای بزرگ بیشتر نشان می‌دهد. زمانی که در پرونده‌های حسابداری، تعداد فرآیندهای مالی زیاد می‌شود و دسته‌بندی‌های مختلفی به‌وجود می‌آیند، استفاده از کدینگ حسابداری می‌تواند شما را از به‌هم‌ریختگی و بی‌نظمی حساب‌ها نجات دهد. در این مقاله یکی از مفاهیم علمی در دنیای حسابداری یعنی کدینگ هزینه‌های عملیاتی را توضیح می‌دهیم. ابتدا از ضرورت کدینگ حسابداری شروع می‌کنیم، سپس کدینگ هزینه‌ها در حسابداری را بررسی می‌کنیم، از دلایل و اهداف آن در حسابداری می‌گوییم. در این مطلب یاد می‌گیرید کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی چگونه می‌تواند در نظم و شفافیت حساب‌وکتاب پرونده‌های مالی تأثیرگذار باشد.

چرا کدینگ؟

علم حسابداری نوعی مهارت برای ثبت و نگهداری اطلاعات و اسناد مالی و در مواردی تجزیه و تحلیل آنها برای یک شرکت یا سازمان است. چون در حسابداری، رویدادهای مالی متعدد در انواع مختلفی وجود دارند این رویدادها را می‌بایست در دسته‌های گوناگون و در زیرمجموعه‌های فرعی طبقه‌بندی کرد. کدینگ، سرفصل‌های حسابداری را طبقه‌بندی و مرتب‌سازی می‌کند و از پایه‌های اصلی علم حسابداری به‌شمار می‌آید.

به‌همین دلیل حسابداران در تنظیم رویدادها و تراکنش‌های مالی در شرکت‌ها باید کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی را مدنظر داشته باشند. درغیراین‌صورت با به‌هم‌ریختگی و بی‌نظمی در همه فعالیت‌های حسابداری روبرو می‌شوند. دسته‌بندی رویدادهای مالی و تعیین سطوح مختلف آنها و ایجاد شاخه‌های اصلی و فرعی را کدینگ حسابداری می‌نامند.

کدینگ هزینه‌های عملیاتی

کدینگ هزینه‌های عملیاتی دقیقاً چیست؟

کدینگ هزینه‌های عملیاتی مجموعه‌ای از کدها است که برای طبقه‌بندی و شناسایی هزینه‌های مرتبط با فعالیت‌های شرکت استفاده می‌شود. این کدینگ معمولاً براساس حسابداری هزینه‌ها و استانداردهای حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عمدتاً هدف استفاده از کدینگ هزینه‌های عملیاتی در حسابداری، طبقه‌بندی دقیق هزینه‌های مختلف و ایجاد شفافیت است. با استفاده از این کدها، حسابدار می‌تواند هزینه‌ها را در دسته‌بندی‌های مختلفی مثل انواع هزینه‌های عمومی، مستقیم، غیرمستقیم، بخش‌ها و فعالیت‌های مختلف جایگذاری کند.

با اجرای صحیح کدینگ هزینه‌ها، شرکت به‌سادگی می‌تواند هزینه‌های مربوط به فعالیت‌ها و بخش‌های مختلف را ردیابی کند و اطلاعات دقیقی در مورد هزینه‌های مختلف و تأثیر آنها روی سود و عملکرد سازمان بدست آورد.

دلایل و اهداف کدینگ در حسابداری

موضوع کدینگ حسابداری یک مسئله ویژه و حایز اهمیت است که پیشنهاد می‌کنیم در شروع امور حسابداری در هر کسب‌وکار مورد استفاده قرار دهید. دلایل این توصیه را برای شما ذکر خواهیم کرد.

کدینگ هزینه‌ها در حسابداری موجب رعایت استانداردهای عملیات مالی و یکپارچهسازی آنها طبق یک فرمت خاص می‌شود. همچنین به ثبت رویدادهای مالی با دقت بیشتر، همراه با سرعت در پردازش کمک قابل‌توجهی خواهد کرد.

به‌عبارت‌دیگر کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی خطای انسانی در یک تیم حسابداری را به حداقل می‌رساند. درنتیجه به تهیه گزارشات مالی با جزئیات دقیق مثل صورت معاملات فصلی کمک شایانی خواهد کرد و به انجام این امر سرعت و دقت بیشتری می‌بخشد. نهایتاً می‌توان گفت کدینگ، بستر تحلیل و بررسی‌های مالی برای سرمایه‌گذاری و یا محاسبه میزان دارایی‌ها را به‌راحتی و بهتر از همیشه انجام داده و قدرت تصمیم‌گیری مدیران مالی را بهبود می‌دهد.

منظور از هزینه در حسابداری چیست؟

هر کسب‌وکاری برای رسیدن به درآمد در طول فعالیت‌های اقتصادی خود باید مخارجی را متحمل شود که به این مخارج، هزینه می‌گویند. یک حساب موقتی با ماهیت بدهکار که هزینه نام دارد.

کدینگ هزینه‌ها در حسابداری

کدینگ هزینه‌ها در حسابداری

به‌طورکلی، کدینگ هزینه‌ها در حسابداری عملی است که در آن به هر هزینه یک کد یا شماره اختصاص داده می‌شود تا بتوان هزینه‌ها را دسته‌بندی و ثبت کرد. کدینگ هزینه‌ها به‌صورت سلسله مراتبی بوده و می‌تواند شامل چند سطح باشد. برای مثال، سطح اول می‌تواند عناوین اصلی هزینه مثل هزینه‌های خرید، هزینه‌های کارمندان و… را شامل شود و سطح بعدی، کدینگ دقیق‌تر در هر یک از این عناوین را بیان می‌کند. این کدینگ هزینه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که به شرکت‌ها کمک می‌کند تا به‌طور دقیق و کامل هزینه‌های خود را مدیریت کنند. جدول زیر یک مثال کدینگ هزینه‌ها است.

نام و کد گروهنام حساب کلکد حساب کلنام حساب معینکد حساب معین
هزینه‌ها (8)هزینه حقوق و دستمزد81حقوق پایه8101
اضافه کاری8102
خواربار و مسکن8103
حق اولاد8104
نوبت کاری و شبکاری8105
23% حق بیمه سهم کارفرما8106
عیدی و پاداش8107
حق الجذب8108
بازخرید مرخصی استفاده نشده8109
بن8110
هزینه سربار عملیاتی82هزینه تعمیرات8201
هزینه سوخت و انرژی8202
هزینه قبوض8203
هزینه حمل و نقل8204
هزینه اجاره محل8205
هزینه بیمه مسئولیت8206
هزینه استهلاک8207
هزینه مواد و ملزومات مصرفی8208
هزینه بسته بندی8209
هزینه پوشاک و لوازم ایمنی8210
هزینه بهداشت و درمان8211
هزینه ایاب و ذهاب8212
هزینه پذیرایی8213
هزینه توزیع و فروش83تبلیغات و کاتالوگ و بروشور8301
انبارداری8302
بیمه موجودی کالا8303
کمیسیون فروش8304
حمل و نقل کالای فروش رفته8305
هزینه مالی84کارمزد بانکی8401
سود وام بانکی8402
نمونه جدول کدینگ هزینه‌های عملیاتی

کدینگ هزینه‌ها در حسابداری براساس نوع فعالیت اقتصادی

هزینه‌ها در هر شغل و کسب‌وکار متناسب با نوع فعالیت اقتصادی طبقه‌بندی می‌شوند. برای مثال هزینه‌های یک واحد خدماتی در مقایسه با هزینه‌های یک واحد بازرگانی متفاوت هستند. درکناراین، تغییرات در واحدهای اقتصادی هم بر هزینه‌ها مؤثر هستند. در مجموعه‌های اقتصادی هزینه‌ها به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • هزینه‌های ثابت در حسابداری

هزینه‌ها در یک دوره طولانی بدون تغییر باقی می‌مانند.

  • هزینه‌های متغیر در حسابداری

هزینه‌ها به مقدار تولید یا عرضه وابسته هستند.

در ادامه انواع دیگر کدینگ هزینه‌های عملیاتی را معرفی می‌کنیم.

1-کدینگ هزینه‌های عملیاتی در واحدهای اقتصادی

این نوع کدینگ برای شامل:

  • هزینه‌های عمومی و اداری
  • هزینه توزیع و فروش در حسابداری
  • هزینه‌های مالی در حسابداری
  • هزینه استهلاک در حسابداری
  • هزینه حقوق و دستمزد در حسابداری

2-انواع کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی در واحدهای تولیدی

این نوع کدینگ برای شامل:

  • هزینه مواد مستقیم
  • هزینه کار مستقیم
  • هزینه‌های سربار تولید
کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی

3-کدینگ هزینه‌های عملیاتی پیمانکاری

این نوع کدینگ برای شامل:

  • هزینه‌های آشکار
  • هزینه‌های پنهان
  • هزینه‌های ثابت
  • هزینه‌های متغیر
  • هزینه‌های جاری
  • هزینه‌های سرمایه‌ای
  • هزینه‌های عملیاتی
  • هزینه‌های غیرعملیاتی

مبحث کدینگ هزینه‌ها در حسابداری بسیار مفصل است ولی ما سعی کردیم مهم‌ترین و اصلی‌ترین را برای شما بیان کنیم.

اهمیت کدینگ هزینه‌های عملیاتی

در هر کسب‌وکاری، انواع هزینه‌ها در واحد حسابداری نیازمند مدیریت و دقت زیادی است. کوچکترین اشتباه در محاسبه هزینه‌ها، آینده فعالیت آن کسب‌وکار را به خطر می‌اندازد. در این مقاله نکات مهم پیرامون کدینگ حسابداری هزینه‌های عملیاتی برای تشخیص درست این هزینه‌ها رابیان کردیم. شما می‌توانید با دوره‌های آموزش حسابداری سیپا، نحوه کدینگ هزینه‌های عملیاتی را آنلاین و حضوری آموزش ببینید در نهایت به رشد شغلی خود کمک کنید.

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دسته‌بندی
مقالات مرتبط
بستن حساب‌ها جهت تعیین مانده نهایی حساب‌ها در انتهای دوره مالی است.  تهیه صورت‌های مالی و اطلاعات دقیق‌تر برای اعلام عملکرد وضعیت مالی شرکت است
اشخاص حقیقی در سه دسته‌بندی کلی قرار می‌گیرند که هر یک از آن‌ها فرم‌های اظهارنامه مالیاتی خاص به خود دارند.
افراد حقیقی و حقوقی باید مالیات پرداخت کنند؛ برخی از اشخاص مشمول پرداخت مالیات تکلیفی و ارسال اظهارنامه مالیات تکلیفی پیمانکاری به اداره مالیات هستند.
بستن حساب‌ها جهت تعیین مانده نهایی حساب‌ها در انتهای دوره مالی است.  تهیه صورت‌های مالی و اطلاعات دقیق‌تر برای اعلام عملکرد وضعیت مالی شرکت است
اشخاص حقیقی در سه دسته‌بندی کلی قرار می‌گیرند که هر یک از آن‌ها فرم‌های اظهارنامه مالیاتی خاص به خود دارند.

برای دیدن مقالات بیشتر کلیک کنید