کاربرد حسابداری خرید و فروش چیست؟

کاربرد حسابداری خرید و فروش چیست؟

از فعالیت‌های روزمره یک شرکت بازرگانی، حسابداری خرید و فروش است. دراصل شرکت‌هایی که در آنها بحث حسابداری خرید و فروش وجود دارد به‌جای تولید، کالا را معامله می‌کنند. گاهی شرکت مستقیم با مشتری در ارتباط است و گاهی به‌عنوان واسطه وارد عمل می‌شود. این شرکت‌ها با خرید و فروش کالا و بدون اعمال هیچ تغییری سود و درآمد کسب می‌کنند. بنابراین از اهداف مهم در این‌گونه شرکت‌ها، خرید یا فروش کالایی است که سود ایجاد می‌کند. در این مقاله قصد داریم به فرآیند حسابداری خرید و فروش، انواع موسسات بازرگانی، ماهیت حساب بدهکار و بستانکار و اصطلاحات مهم بپردازیم.

انواع موسسات بازرگانی

موسسات بازرگانی با خریدوفروش کالا بدون اعمال تغییرات، سود و درآمد حاصل می‌کنند. برخی از این موسسات به‌صورت مستقیم با مشتری در ارتباط هستند و کالای خود را مستقیماً به مصرف‌کننده می‌فروشند. به این موسسات بازرگانی، خرده‌فروش گفته می‌شود. برخی دیگر از این موسسات کالاهای خود را میان موسسات خرده‌فروش توزیع می‌کنند و ارتباط مستقیم با مصرف‌کننده نهایی ندارند. به این موسسات، عمده‌فروش گفته می‌شود.

در تمامی موسسات بازرگانی، ازقبیل عمده‌فروش و خرده‌فروش، حسابداری خرید و فروش و یا حسابداری بازرگانی اهمیت خاصی دارد. ماهیت اصلی خرید و فروش کالا در این موسسات برمبنای خریدوفروش نقد و نسیه می‌باشد. بنابراین، دقت بالا در ثبت مبالغ خریدوفروش در حسابداری بازرگانی، بسیار حائز اهمیت است.

لازم به‌ذکر است تخفیفات از بخش‌های مهم در حسابداری خرید می‌باشد و فروش اعتباری در تمامی موسسات از اولویت بیشتری برخوردار است.

شرکت‌های بازرگانی برای کسب سود و درآمد، به‌جای تولید کالا، آنها را خریداری و به فروش می‌رسانند. درواقع، فعالیت اصلی این شرکت‌ها بر خرید و فروش کالاهای مختلف متمرکز است. در این حالت، حسابداری خرید و فروش بسیار مهم و حیاتی است.

در شرکت‌های بازرگانی، هدف از خرید یا فروش کالا، کسب سود است. در این راستا، قیمت کالاهایی که به دیگران عرضه می‌شوند و هزینه‌های ایجاد شده طی مباحث خریدوفروش، دو مورد بسیار مهم در حسابداری خرید و فروش محسوب می‌شوند.

در نهایت، حسابداری خرید و فروش در شرکت‌های بازرگانی باید دقت بالا انجام شود.

فرآیند حسابداری خرید و فروش

در حسابداری خرید و فروش، بسیاری از مواردی که حسابدار باید با آنها آشنا باشد، مطرح می‌شوند. یکی از مهم‌ترین موارد، درآمد فروش است. درآمد فروش، به‌عنوان درآمدی که از میزان فروش ثبت شده باشد، محسوب می‌شود. بنابراین، درآمدی که از فروش به دست می‌آید، باید در دفاتر مربوطه ثبت‌شده و بهای فروش در نظر گرفته شود.

در حسابداری خرید و فروش، بسیار مهم است که هنگام فروش، دارایی را بدهکار نموده و حساب درآمد و فروش را بستانکار نماییم. البته ممکن است فروش نقدی باشد، در این‌موقع حساب نقدی بدهکار می‌شود. اگر هم فروش از نوع اعتباری باشد، لازم است تا حساب دریافتی به‌عنوان بدهکار ثبت شود.

به‌طورکلی، در حسابداری خرید و فروش باید بادقت به تمامی موارد مرتبط با فروش، از جمله درآمد فروش، بدهکاری و بستانکاری حساب‌ها توجه کرد. تا اینجا متوجه شدیم حسابداری خرید و فروش چیست و در ادامه به عبارات و اصطلاحات این مبحث می‌پردازیم.

فرآیند حسابداری خرید و فروش

اصطلاحات رایج حسابداری خرید و فروش

 

برای ارائه گزارش‌های فنی و کامل از خرید و فروش، آشنایی با اصطلاحات حسابداری خرید و فروش لازم است. در ادامه به آنها می‌پردازیم.

کالا

کالا، همان جنسی است که باید به خرده‌فروشان یا عمده‌فروشان ارائه گردد.

خرید نسیه

خرید نسیه به خریدی اشاره دارد که در آن خریدار مبلغ کالا را پس از دریافت آن و طی مدت زمان معلوم به فروشنده تحویل می‌دهد.

فروش نقدی

در فروش نقدی ارزش کامل جنس باید در زمان خرید به فروشنده پرداخت گردد.

تخفیفات

در تخفیفات بخشی از قیمت کالا از بهای تمام شده کسر می‌گردد. انواع متفاوتی از تخفیفات وجود دارند، از جمله تخفیف تجاری و تخفیف نقدی.

گاهی در حسابداری کسب‌وکارها مبحث برگشت از فروش نیز وجود دارد که اگر کالای خریداری شده به همراه کد تخفیف باشد با پیچیدگی‌های بیشتری همراه است. معمولاً تخفیفات و برگشت فروش در گزارش‌های ارائه شده به‌شکل ترکیبی ارائه می‌شوند.

پس از آشنایی با این اصطلاحات مهم در فرآیند حسابداری خرید و فروش، شما به‌عنوان یک حسابدار قادرید گزارش‌های فنی و دقیق‌تری ارائه کنید.

بررسی ماهیت خرید در مبحث حسابداری خرید و فروش

با توجه به حسابداری خرید و فروش، ماهیت خرید به همراه ترازنامه‌ها و محاسبه سود و زیان امور مهمی هستند که در جنبه‌های مختلف کسب‌وکار تأثیرگذارند. مثلاً

ماهیت حساب بدهکار و بستانکار

 – حساب بدهکار به دارایی تعلق دارد

– ماهیت حساب بستانکار به مجموعه بدهی‌ها و سرمایه‌ها تعلق دارد

– اهمیت ترازنامه در حسابداری خرید و فروش مطرح است

محاسبه سود و زیان

– محاسبه سود و زیان در پایان هر دوره مالی

– پیچیدگی‌های مرتبط با تقسیم‌بندی سود و زیان به دسته‌های خالص و ناخالص

با دانستن این اصطلاحات، می‌توانید در فرآیند حسابداری خرید و فروش موفقیت بیشتری داشته باشید.

حساب برگشت از فروش در حسابداری

حساب برگشت از فروش یک حساب بدهکار در امور حسابداری است که برای ثبت کالاهای برگشت خورده استفاده می‌شود. این حساب باید بستانکار در نظر گرفته نشود. در این حساب می‌توان معاملات فسخ شده و هزینه‌های نقدی یا کسر از میزان بدهی مشتری را ثبت کرد.

شما می‌توانید در دوره آموزش 0 تا 100 حسابداری مجموعه سیپا سرویس از تمامی تجربیات حسابداری بهره‌مند شوید.

حسابداری خرید و فروش چیست

ثبت حسابداری خرید و فروش چیست؟

حسابداری خرید یکی از مهم‌ترین بخش‌های موجود در فرآیند حسابداری خرید و فروش است. ماهیت حساب خرید بدهکار است و با افزایش خرید میزان حساب بدهکار هم افزایش می‌یابد.

به‌صورت‌کلی فروش به دو نوع نقد و نسیه انجام می‌گیرد. در فروش نقدی، با دریافت کالا مشتری بهای آن را فوراً به فروشنده پرداخت می‌کند. در فروش نسیه کالا توسط مشتری دریافت شده ولی جهت پرداخت بهای آن مدت زمانی تعیین می‌شود که همان شرایط تسویه است. شرایط تسویه در بازه‌های زمانی مختلف از جمله 30 روزه، 90 روزه و… بسته به شرایط فروشنده و توافق آن با مشتری متغیر است.

ماهیت حساب فروش بستانکار طی دوره می‌باشد. به‌عبارت‌دیگر برای ثبت فرآیند فروش، حساب فروش بستانکار می‌گردد و حساب بدهکار بسته به نوع فروش متفاوت است. اگر فروش نقدی باشد حساب موجودی صندوق یا بانک بدهکار و اگر نسیه انجام شود حساب دریافتنی بدهکار خواهد شد.

فرآیند حسابداری خرید و فروش با سیپا

حسابداری خرید و فروش درواقع همان حسابداری بازرگانی است که با فرآیند خریدوفروش در موسسات بازرگانی ثبت می‌گردد. همان‌طور که در این مقاله اشاره شد موسسات بازرگانی به دو صورت خرده‌فروشی و عمده‌فروشی فعالیت می‌کنند. در هر دو مورد فرآیند حسابداری خرید و فروش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تعیین حساب‌های بدهکار و بستانکار در حسابداری خرید و فروش بسیار مهم است. علاوه‌بر موارد ذکرشده حسابداری خرید و فروش بر ترازنامه و صورت سودوزیان نیز تأثیرگذار است. تیم متخصص سیپا سرویس آماده است تا شما را در زمینه حسابداری خرید و فروش کامل راهنمایی کند.

با استقرار و راه‌اندازی نرم‌افزار حسابداری برای مشاغل، حسابداری خرید و فروش آسان‌تر از قبل می‌شود. برای مشاوره و راهنمایی بیشتر می‌توانید با تیم متخصص سیپا سرویس تماس بگیرید و با در کارد زیر سؤال بپرسید.

منبع: www.erp.gold

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دسته‌بندی
مقالات مرتبط
بستن حساب‌ها جهت تعیین مانده نهایی حساب‌ها در انتهای دوره مالی است.  تهیه صورت‌های مالی و اطلاعات دقیق‌تر برای اعلام عملکرد وضعیت مالی شرکت است
وام و تسهیلات مالی از منابع مالی مهم برای شرکت‌ها است. اما در مقابل پول دریافتی، آن‌ها باید اقساط را سر وقت پرداخت کنند.
آخرین مهلت ارسال گزارش فصلی برای فصل زمستان سال 1402، تا پایان روز 15 اردیبهشت ماه سال بعد (1403) می‌باشد. ارسال صحیح و به‌موقع این گزارشات از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا ...
بستن حساب‌ها جهت تعیین مانده نهایی حساب‌ها در انتهای دوره مالی است.  تهیه صورت‌های مالی و اطلاعات دقیق‌تر برای اعلام عملکرد وضعیت مالی شرکت است
وام و تسهیلات مالی از منابع مالی مهم برای شرکت‌ها است. اما در مقابل پول دریافتی، آن‌ها باید اقساط را سر وقت پرداخت کنند.

برای دیدن مقالات بیشتر کلیک کنید