چه مشاغلی معاف و شامل مالیات حقوق می‌شوند؟

مشمولین مالیات حقوق

   راستش را بخواهید به نظر من موضوع‌های حسابداری و مالیاتی خیلی نچسب و تفلون هستند!
   و از آنجایی که من بیشتر دوست دارم با کلمه‌ها بازی کنم هر وقت می‌خواهم آن ها را در قالب حسابداری یا حسابرسی بریزم، نبرد سختی با کلمه‌های بازیگوش دارم. اما امروز خوشبختانه با یک ضرب المثل جالب و مرتبط مواجه شدم.
   «آسوده کسیه که موسسه نداره/ از بیمه و مالیاتش خبر نداره!»
   از آنجایی که من هیچ وقت یک موسسه نداشته‌ام، این ضرب المثل را کاملا تایید می‌کنم! این ضرب المثلِ هوشمندانه، نمی‌گوید کسی که موسسه ندارد مالیات هم ندارد، بلکه می‌گوید از مالیاتش خبر ندارد!
   به بیانی دیگر یعنی، کسی که موسسه ندارد هم، مالیات دارد. پس یکی از مشمولین مالیات حقوق می‌باشد و معاف از مالیات حقوق نیست.
   عجیب نیست؟!
   با ما همراه باشید تا شما را با عجایب بیشتری از مالیات آشنا کنیم!

چرا ما باید مالیات بپردازیم؟!

   خوب! ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد. راستش پیش‌ترها سوال من هم بود.
   درواقع پرداخت مالیات برای تقویت قدرت حکومت‌ها و تامین بعضی مخارج کشور صورت می‌گیرد که به آنها «مخارج عمومی» گفته می‌شود. پس بخشی از بیت المال، همین مالیاتی است که من و شما می‌پردازیم. شما می‌دانید که هر فردی با توجه به توانایی مالی که دارد مالیات پرداخت می‌کند.

مقاله پیشنهادی برای شما: حسابداری مالی چیست و تاثیر آن در رشد کسب و کارها

کسی که موسسه ندارد چطور مالیات پرداخت می‌کند؟!

   در واقع همه افرادی که موسسه‌ای ندارند اما به هر شکلی مشغول به کار هستند و حقوق دریافت می‌کنند و از طرف کارفرما تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند، باید بخشی از حقوق دریافتی خود را به عنوان «مالیات حقوق» به وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت نمایند.
   اما این پرداخت معمولا به وسیله کارفرما انجام میشود.

مالیات بر حقوق چیست؟

   مالیاتی که از حقوق افراد گرفته می‌شود یکی از ملموس‌ترین نوع مالیات‌ها است که جمعیت وسیعی از کارمندان کشور و دولت را شامل می‌شود.
   مالیات بر حقوق در دسته مالیات‌های مستقیم قرار دارد و از حقوق اشخاص به طور مستقیم کسر می‌شود. اما مالیات حقوق با مالیات تکلیفی متفاوت است. به عبارتی، مالیات تکلیفی مالیاتی است که توسط شرکت‌ها از حق الزحمه تکلیفی افرادی کسر می‌شود که به صورت ثابت حقوق بگیر یا پرسنل شرکت نیستند.

نحوه محاسبه مالیات بر حقوق

   شاید تا به حال به این موضوع فکر کرده باشید که میزان مالیات کسر شده از دستمزدتان چگونه محاسبه می‌شود؟
   حقیقت این است که این نوع مالیات بر اساس میزان حقوق هر فرد مشخص می‌شود. 
   نکته قابل توجه اینکه، میزان این مالیات بر اساس بودجه هر سال متغیر است. و این قانون بودجه است که هرساله میزان مالیات حقوق و همچنین معافیت مربوط به آن را تعیین می‌کند.
   بنابراین نمی‌توان به طور دقیق چگونگی محاسبه میزان این مالیات را شرح داد، چرا که هر سال نسبت به سال دیگر متفاوت است.
   طبق لایحه پیش نویس بودجه در سال ۱۴۰۰ معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولتی و غیر دولتی تا سقف ۴۸ میلیون تومان در سال، یعنی ماهانه تا ۴ میلیون تومان خواهد بود.
   بنابراین اگر شما در ماه بیشتر از ۴ میلیون تومان دریافت می‌کنید، حقوق شما شامل مالیات حقوق ۱۴۰۰ شده است.
   مجموعه سیپا مشاور، در صورت نیاز برای محاسبه مالیات حقوقی‌تان می‌تواند بهترین مشاوره‌ها را به شما برساند.

اگر درمورد مالیات حقوق اطلاعات کافی ندارید می‌توانید از خدمات سیپا مشاور استفاده کنید.


دریافت مشاوره

کدام افراد مشمول مالیات حقوق می‌شوند؟

   فرض می‌کنیم که حقوق شما بیشتر از ۴ میلیون تومان در ماه است.
   با این حساب می‌خواهیم ببینیم، شما در کدام دسته از مشمولین مالیات حقوق قرار دارید؟!

1)پایه اول :
   بر اساس پیش نویس بودجه مجموع حقوق سالانه، تا یک و نیم برابر پایه معافیت، مشمول پرداخت ۱۰ درصد مالیات درسال می‌شوند. به این افراد دسته پایه اول می‌گویند.
   یعنی افرادی که میزان دریافتی حقوق آنها در سال، معادل یک و نیم برابر ۴۸ میلیون تومان (یعنی تا سقف ۱۲۰ میلیون تومان) باشد باید ۱۰ درصد از حقوق خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.

2)پایه دوم:
   دسته یا همان پایه دوم به افرادی گفته می‌شود که مجموع حقوق دریافتی آنها بین یک و نیم تا دو و نیم برابر پایه معافیت است. این افراد باید معادل ۱۵ درصد حقوق خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
   بنابراین اگر حقوق شما بین ۱۲۰ میلیون تا ۱۶۸ میلیون تومان باشد، معادل ۱۵ درصد آن به عنوان مالیات برداشته می‌شود.

3) پایه سوم :
   پایه سوم به افرادی گفته می‌شود که مجموع حقوق دریافتی آنها بین دو و نیم تا ۴ برابر پایه معافیت باشد، که باید معادل ۲۰ درصد حقوق را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
   یعنی اگر حقوق شما بین ۱۶۸ میلیون تومان تا۲۴۰ میلیون باشد باید ۲۰ درصد آن را به عنوان مالیات پرداخت کنید.

4)پایه چهارم:
   دسته آخر یا چهارم از همه پولدار تر هستند!
   افرادی که میزان حقوق دریافتی سالانه آنها از مازاد تا ۴ برابر پایه معافیت بیشتر است. و باید معادل ۲۵ درصد آن را به عنوان مالیات بپردازند.
   اگر شما جزو این دسته پولدار هستید! یعنی حقوق دریافتی شما طی یک سال بیشتر از ۲۴۰ میلیون تومان است، مشمول ۲۵ درصد مالیات بر حقوق خواهید شد.

کدام افراد، اقلام و مشاغل از مالیات حقوق معاف هستند؟

   ماده ۸۴ قانون مالیات های مستقیم میگوید: «میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می‌شود.»
   در واقع میزان معافیت مالیاتی بر اساس بودجه در هر سال متفاوت است.
   به این صورت که بر اساس میزان مشخصی از دستمزد، افرادی که حقوق آنها از میزان تعیین شده کمتر باشد نیازی به پرداخت مالیات ندارند و معاف از مالیات برحقوق هستند.
   براین اساس در سال ۱۴۰۰ پایه معافیت مالیات بر حقوق ماهانه ۴ میلیون تومان اعلام شده است یعنی اگر شما ماهانه نهایتا ۴ میلیون تومان حقوق می‌گیرید، معاف از پرداخت مالیات حقوق هستید.

افراد معاف از مالیات حقوق

مقاله پیشنهادی برای شما: نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی

اقلام معاف از مالیات حقوق

طبق ماده ۹۱ ق م م و حتی برخی مواردی که در این قانون به آنها اشاره نشده است، بعضی افراد یا موارد در رابطه با مالیات حقوق پرسنل یک موسسه به طور خاص از پرداخت مالیات معاف می‌شوند. از جمله :

  1. بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.
  2. هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل
  3. مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران. و خانه‌های ارزان قیمت سازمانی، در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می‌گیرد.
  4. عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعاً معادل یک دوازدهم
  5. وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
  6.  بازخرید ایام مرخصی
  7. مابه تفاوت کمک هزینه مسکن و خواروبار در ایام بیماری
  8. مزایای مربوط به شاغل (مزایای رفاهی تا حد متعارف و قانونی) با اسناد و مدارک، مانند وجوه پرداختی تحت عنوان : مهد کودک، یارانه غذا، ایاب و ذهاب، بن کالا، بن خوار و بار، حق مسکن، حق اولاد و…
  9. حق شیر
  10. پاداش نهضت سواد آموزی
  11. خسارت اخراج و مزایای پایان کار (سنوات)
  12. پاداش افزایش تولید

مهلت ارسال لیست مالیات حقوق

   این بخش در واقع برای اطلاع رسانی به کار فرمایان نوشته می‌شود.
   باید بدانید که، مهلت ارسال لیست مالیات حقوق کارمندان شما، یک ماه یا 30 روز پس از پرداخت حقوق می‌باشد.
   اگر شما مهلت ارسال لیست مالیات حقوق را رعایت نکنید یا قصد فرارمالیاتی داشته باشید، مشمول پرداخت جریمه دیرکرد برای ارسال لیست مالیات حقوق می‌شوید.
   برای مثال مهلت ارسال لیست مالیات حقوق مهر ۱۴۰۰ تا ۳۰ آبان ماه سال جاری است. در صورتی که در این زمان مالیات حقوق کارمندان پرداخت نشود مشمول پرداخت جریمه خواهید شد.

سخن پایانی

هرچند ما در این نوشتار سعی کردیم به صورت ساده و روان مالیات بر حقوق کارمندان و مسائل مربوط به آن را روشن کنیم اما اگر هنوز هم سوالی برای شما باقی است، می‌توانید آن را با دوستان خودتان در سیپا مشاور مطرح کنید. 
   و حالا اگر شما یک کارمند ساده هم باشید، از جزئیات مالیات بر حقوقتان خبر دارید. از این بابت راضی هستید؟ یا به نظر شما هنوز هم بی خبری، خوش خبری است؟!

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دسته‌بندی
مقالات مرتبط
اشخاص حقیقی در سه دسته‌بندی کلی قرار می‌گیرند که هر یک از آن‌ها فرم‌های اظهارنامه مالیاتی خاص به خود دارند.
افراد حقیقی و حقوقی باید مالیات پرداخت کنند؛ برخی از اشخاص مشمول پرداخت مالیات تکلیفی و ارسال اظهارنامه مالیات تکلیفی پیمانکاری به اداره مالیات هستند.
مالیات پیمانکاری، نوعی مالیات است که شرکت‌ها و افرادی که قراردادهای پیمانکاری را انجام می‌دهند، باید به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند
اشخاص حقیقی در سه دسته‌بندی کلی قرار می‌گیرند که هر یک از آن‌ها فرم‌های اظهارنامه مالیاتی خاص به خود دارند.
افراد حقیقی و حقوقی باید مالیات پرداخت کنند؛ برخی از اشخاص مشمول پرداخت مالیات تکلیفی و ارسال اظهارنامه مالیات تکلیفی پیمانکاری به اداره مالیات هستند.

برای دیدن مقالات بیشتر کلیک کنید